chevron-left chevron-right

Zwembad reiniging

Zwembad reiniging
Sorteer op

1-15 van 93 producten

per pagina
Sorteer op

1-15 van 93 producten

per pagina

Zwembad onderhoud

Zwembad onderhoud is erg belangrijk wanneer je een zwembad voor een lange tijd wil gebruiken. Het water moet goed schoongehouden worden zodat er geen algen beginnen te groeien en vuil ronddrijft. Dit zorgt er indirect weer voor dat het zwembad zelf minder snel vies wordt. Zorg er dus voor dat je regelmatig zwembad onderhoud uitvoert zodat je op de lange termijn nog steeds gebruik kan maken van het zwembad.

 

Soorten zwembad onderhoud

Er zijn een aantal handelingen die je moet doen om een zwembad goed te kunnen onderhouden. Ten eerste moet het grove vuil uit het water gehaald worden. Grofvuil kan bestaan uit bijvoorbeeld bladeren die van de bomen afwaaien. Dit vuil is groot genoeg om zelf weg te halen door middel van een net. Het kleine vuil kan weggehaald worden door middel van een filter. Hierbij zal een pomp het water circuleren waarbij al het water door een filter heen gaat en het klein vuil verwijderd wordt. Ten slotte moet de kwaliteit van het water onderhouden en ontsmet worden. De kwaliteit van het water wordt gemeten met een pH-waarde en het water kan ontsmet worden met een drietal methoden waarvan het gebruik van chloor het meest voor de hand liggend is.

 

Groot vuil verwijderen

Het schoonmaken van het zwembad begint met de makkelijkste stap die je zelf kunt doen. Het verwijderen van het grove vuil. Het grove vuil kan blijven drijven, maar na een tijdje kan het ook zakken naar de bodem. Zorg er dus voor dat het netje lang genoeg is waardoor je de bodem kan bereiken. Je kunt natuurlijk ook zelf in het zwembad duiken om het vuil op de bodem weg te halen. Na een tijdje kan vuil ook ophopen op de kuip zelf. Dit kun je verwijderen met een borstel of stofzuiger wanneer er geen water in het bad zit. Het is hierbij ook belangrijk om vuil dicht bij het zwembad te verwijderen zodat het niet later in het zwembad waait. Maak de tegels naast het zwembad dus ook goed schoon.

 

Klein vuil verwijderen

Het klein vuil kan je zelf niet zomaar verwijderen. Daar is het namelijk te klein voor. Hierbij is het nodig om een pomp te installeren dat het water kan filteren. De pomp circuleert het water van het zwembad door zijn filter heen waardoor het al het water langzamerhand minimaal een keer door de filter is geweest. Afhankelijk van de pomp en de grote van het zwembad kan dit proces ongeveer 10 uur duren. Laat de pomp dus minimaal 10 uur aan staan om het water volledig te filteren. Afhankelijk van de soort pomp moet je om de zo veel tijd onderhoud uitvoeren aan de pomp zodat de pomp goed zijn werk kan doen.

 

De meest voorkomende filters zijn de pompen die gebruikmaken van speciale filterpatronen. Deze filterpatronen moeten ongeveer iedere maand vervangen worden. De filterpomp zelf is aardig goedkoop, maar doordat je regelmatig de filterpatronen moet vervangen kan er op de lange termijn aardig wat geld besteed worden. Een duurdere maar krachtigere pomp zijn de zandfilterpompen. Deze pompen hebben meer vermogen en maken gebruik van zand om het water te filteren. Deze pompen zijn krachtig genoeg om middelgrote en grote zwembaden te filteren. Deze pompen hebben slechts eens in de 5 jaar onderhoud nodig. Slechts eens in de 5 jaar moet je het zand in de pomp vervangen. Hoewel deze pomp duurder is, kan het op de lange termijn toch wel voordeliger uitkomen.

 

Ontsmetten van het water

Om algen en andere bacteriën te voorkomen is het ontsmetten van het water erg belangrijk. Hiervoor zijn er speciale onderhoudsproducten voor een zwembad. Het water kan ten eerste ontsmet worden door middel van chloor. Dit is de goedkoopste methode om het zwembad te ontsmetten maar vereist relatief meer aandacht dan de andere twee methoden. Chloor kan komen in de vorm van chloortabletten die je eenvoudig in het water kan stoppen. Hierbij moet je wel letten op dat er niet te weinig en niet te veel chloor in het water zit. Om de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen aan het water kan je test strips of een elektrische meter gebruiken. Een andere methoden is het gebruiken van een zoutwater zwembad. Hierbij wordt er jaarlijks zout toegevoegd aan het water zodat het water dit kan absorberen. Een speciale zoutwaterpomp zal hier natuurlijk chloor van maken. Deze methode is een semiautomatisch proces waarbij je slechts jaarlijks het zout moet bijvullen. Volledig automatiseren kan gedaan worden door middel van waterplanten. Door een aparte sectie in te richten met waterplanten heb je een combinatie van een vijver en een zwembad.

Bekijk hier het assortiment tests en thermometers

 

Vuil uit het water houden

Zwembad onderhoud begint eigenlijk al bij het vuil uit het water houden. Je hoeft namelijk minder zwembad onderhoud te doen wanneer er überhaupt geen vuil in het water terecht komt.  Voordat je het zwembad in gaat is het nodig om je goed schoon te maken. Spoel daarom dus eerst al het vuil af voordat je het zwembad ingaat. Dit kan je tijdens zwembad onderhoud een hoop tijd besparen. Al het vuil komt namelijk het zwembad in dat je toch later weer moet schoonmaken. Een andere keuze die je kan maken is het gebruik van een zeil. Met een zeil kun je buiten gebruik het zwembad afdekken waardoor er geen vuil in het zwembad kan waaien. Daarbij zorgt een zeil ervoor dat het zwembad makkelijker en efficiënter het water kan opwarmen. Naast het vuil tegenhouden werkt een zeil ook als isolatie.

 

Tegengaan van de groei van bacteriën en algen

De meest voorkomende algen zijn de groene algen. Deze algen zijn niet schadelijk voor jou, maar het laat wel lelijke plekken in het zwembad achter. Hierdoor is het minder fijn om gebruik te maken van het zwembad. Naast de ontsmettingsmiddelen kan je ook zelf wat doen aan de groei van algen en bacteriën. Zo hoef je minder te besteden aan materiaal voor zwembad onderhoud. Ten eerste is het belangrijk dat het water niet te warm wordt. Bacteriën en algen houden namelijk van warm water.  Ten tweede is het belangrijk dat het water goed in beweging blijft. Stilstaand water zorgt er meestal voor dat algen en bacteriën beginnen te groeien. Bepaalde handeling in het zwembad onderhoud zorgen er al voor dat het water in beweging blijft. Je kunt er daarbij voor kiezen om een pomp langer te laten werken zodat het water constant circuleert. Ten slotte is het belangrijk om de pH-waarde goed bij te houden tijdens zwembad onderhoud. Desinfecteren gaat namelijk makkelijker bij de juiste pH-waarde.

faq Faq

Meest gestelde vragen

Wie is Out at Home?
Out at Home is een op en top Belgisch bedrijf met bijna 100.000 klanten. We hebben 15 jaar ervaring in online verkoop van onder meer bovengrondse zwembaden en spa’s.

Wat is de levertijd?
Is de bestelling op een werkdag voor 17.00 uur geplaatst, dan wordt deze vaak nog dezelfde dag verzonden. Bij grote drukte kan dit iets langer duren.

Kan ik een bestelling retourneren?
Meld een retour binnen 14 dagen aan op onze retourpagina. Het is belangrijk om het product onbeschadigd en in de originele staat terug te sturen, zodat we iemand anders er blij mee kunnen maken.

Lees alle veelgestelde vragen

blog Blogposts

Inspiratie

5 redenen waarom een eigen spa een must have is

Warme baden werden al sinds de Romeinse tijd gebruikt om mensen te helpen ontspannen. Daarnaast gebruikten ze het ook om verstijfde of gespannen spieren te verlichten. Tegenwoordig is een spa populairder dan ooit! Het warm water wordt zelfs gebruikt als ontspanningstherapie. Er zijn nog tal van voordelen aan het hebben van een eigen spa. Wij sommen enkele redenen op!

Lees meer over deze blogpost