chevron-left chevron-right

Zwembad zomerklaar maken

Alle benodigde stappen om het zwembad zomerklaar te maken

Als de zon weer gaat schijnen en de temperatuur oploopt, wil je natuurlijk weer genieten van je zwembad. Meestal is dit het geval wanneer de omgevingstemperatuur rond de 20º C is. Met de juiste zwembadverwarming kan dit natuurlijk veel eerder zijn.

Wanneer je onderstaande stappen doorloopt, is je zwembad weer helemaal klaar voor de zomer. 

Zwembad opgeborgen tijdens de winter

Reinig het zwembad met zachte zeep en water om eventueel vuil dat is neergeslagen tijdens de winter te verwijderen. Controleer ook of het materiaal geen schade heeft opgelopen tijdens de opslag (bijv. schimmel). Hierna kun je het zwembad opzetten en vullen:

Stap 1: zwembad vullen 
Gebruik leidingwater om het bad te vullen. Is het leidingwater in jouw regio kalkrijk, (je kan dit meten aan de hand van test strips) dan moet je Calc Free toepassen om kalkafzetting tegen te gaan, zelfs al heb je een waterontharder.

Stap 2: filterinstallatie aanzetten
Het is nu tijd om de filterpomp opnieuw op te starten.

Stap 3: pH waarde regelen
Breng de pH op peil. Bepaal daarvoor eerst het pH-gehalte in het bad. Dit kan je doen met behulp van test strips of een elektronische pH-meter.
Vervolgens pas je, indien nodig, de pH-waarde aan met pH Up of pH Down tot die tussen 7,0 en 7,6 ligt.

Stap 4: chloorgehalte op peil brengen
Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen de bacteriën en om algen te doden. Dit gehalte moet tussen 1 en 2 pmm liggen. Bepaal dus eerst het chloorgehalte. Hiervoor kan je test strips of een testkit gebruiken.
Vervolgens behandel je het water met snelwerkend chloor om het water gebruiksklaar te maken. Hierbij moet je het water gedurende 1 uur laten circuleren, na 6 uur mag je er in zwemmen. 

Vanaf de volgende dag gebruik je langwerkend chloor (leg een chloortablet in de chloordispenser) gedurende 2 weken om het chloorniveau op peil te houden.

Stap 5: verwarming aanzetten
Als je zwembad over verwarming beschikt, kan je nu zorgen voor die aangename temperatuur en de verwarming aanzetten.

Stap 6: controle uitvoeren
Zoals altijd is controle de laatste stap. Check even of het zwembad geen lekkages vertoont en of de filterpomp en verwarming goed zijn aangesloten en aanstaan. Heb je de juiste pH waarde en chloorgehalte? Dan is het zwembad klaar voor een mooie zomer!

 

Zwembad is blijven staan tijdens de winter

Je zwembad heeft enkele maanden afgedekt en alleen in de tuin gestaan, maar nu de zon zich weer wat meer laat zien, is het zover. Je kunt eindelijk je zwembad klaarmaken voor de zomer. Voor je opnieuw kan genieten van een frisse duik, is het belangrijk de volgende stappen te doorlopen: 

Stap 1: afdekzeil schoonmaken
Een afdekzeil tijdens de wintermaanden is een must als je geen extra werk wil tegen de zomer. Het grootste vuil zal zo uit je zwembad blijven. Je gaat eerst het vuil dat op het zeil aanwezig is verwijderen. Daarna is het de beurt aan het afdekzeil zelf om even schoon gemaakt te worden. Zorg dat je het goed laat drogen voordat je het opbergt.

Stap 2: vuil verwijderen
Verwijder alle vuil uit het zwembad met een schepnet en/of dieptenet en reinig de skimmers. De liner kun je schoonmaken met zachte zeep en water of met de speciale waterline cleaner van BSI.

Stap 3: winterpluggen verwijderen
Draai alle winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen.

Stap 4: water bijvullen
Kijk of er voldoende water in het zwembad staat. Is dit niet het geval, dan is het nu moment gekomen om dit aan te vullen met schoon leidingwater.

Stap 5: filtersysteem inschakelen
Het is nu tijd om de filterinstallatie opnieuw op te starten.

Stap 6: pH waarde regelen
Bepaal nu de pH waarde van het water. Als deze niet tussen de 7,0 en 7,6 ligt, zal je deze moeten verhogen of verlagen. Dit kan met behulp van volgende producten:
pH Up of pH Down.

Stap 7: chloorgehalte op peil brengen
Na het regelen van de pH waarde, zal je ook moeten kijken naar het chloorgehalte moet tussen 1 en 2 pmm liggen) van het water. Is dit niet op peil, dan ga je snelwerkend chloortabletten gebruiken. Vanaf de volgende dag gebruik je langwerkend chloor (leg een chloortablet in de chloordispenser) gedurende 2 weken om het chloorniveau op peil te houden.

Stap 8: verwarming aanzetten
Als je zwembad over verwarming beschikt, kan je nu zorgen voor die aangename temperatuur en de verwarming aanzetten.

Stap 9: controle uitvoeren
Zoals altijd is controle de laatste stap. Check even of je zwembad geen lekkages vertoont en of de filterpomp en verwarming goed zijn aangesloten en aanstaan. Heb je de juiste doseringen aan het water toegevoegd? Dan ben je helemaal klaar om te genieten!

Lees in de volgende blog hoe je het zwembad winterklaar maakt.