chevron-left chevron-right

De belangrijkste chemicaliën voor uw bovengronds zwembad

calendar 15/02/2023

De belangrijkste chemicaliën voor uw bovengronds zwembad

Voordat u van uw nieuwe bovengrondse zwembad kunt genieten, moet u een aantal chemicaliën bij de hand hebben. Dit omvat chloor, algicide en pH-balancers. Hier is een meer gedetailleerde blik op elk van deze zwembad chemicaliën: Chloor is de belangrijkste chemische stof om uw zwembadwater schoon en vrij van bacteriën te houden. De aanbevolen hoeveelheid chloor voor zwembaden is 1 ppm (parts per million). U kunt chloor kopen in korrel- of tabletvorm. Algicide wordt gebruikt om algengroei in uw zwembad te voorkomen. Algen kunnen uw zwembadwater troebel en groen maken, dus het is belangrijk om regelmatig een algicide te gebruiken. Het aanbevolen niveau van algicide voor zwembaden is 30 ppm. pH-balancers worden gebruikt om de pH-waarde van uw zwembadwater binnen het ideale bereik te houden (7,2 - 7,6). Te hoge of te lage pH-waarden kunnen huidirritatie en oogproblemen veroorzaken.

De belangrijkste chemicaliën voor uw bovengronds zwembad

Welke chemicaliën zijn nodig voor een bovengronds zwembad?

Om een succesvol en plezierig bovengronds zwembad te hebben, moet u het water goed chemisch houden. Dit betekent regelmatig testen en aanpassen van de pH, alkaliteit, calcium hardheid, en chloor niveaus in uw zwembad. Hoewel er veel producten op de markt zijn die u hierbij kunnen helpen, zijn er een paar belangrijke chemicaliën die u altijd bij de hand moet hebben:

pH omhoog en pH omlaag: Deze chemicaliën worden gebruikt om de pH van uw zwembadwater aan te passen. Het ideale pH-bereik voor zwemmen is 7,2-7,6.

Alkaliteitsverhoger en -verlager: Alkaliteit helpt de pH van uw zwembadwater te bufferen, zodat het niet te veel schommelt. De ideale alkaliteit voor zwemmen is 80-120 ppm (parts per million).

Calciumhardheidverhoger en -verlager: Calciumhardheid helpt corrosie en kalkaanslag in uw zwembad te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat het water zachter aanvoelt. Het ideale calciumhardheidsbereik voor zwemmen is 200-400 ppm.

Chloor: Chloor wordt gebruikt om uw zwembadwater te desinfecteren en vrij te houden van bacteriën en algen. Het ideale chloorgehalte voor zwemmen is 1-3 ppm.

Hoe test u de pH-waarde van uw zwembadwater?

Als u voor het eerst een bovengronds zwembad bezit, weet u misschien niet hoe u de pH-waarde van uw zwembadwater moet testen. Gelukkig is het een vrij eenvoudig proces! Alles wat je nodig hebt is een pH-testkit en een beetje tijd.

Om de pH-waarde van uw zwembadwater te testen, vult u eerst een schoon reageerbuisje met water uit uw zwembad. Voeg vervolgens een druppel pH-indicatoroplossing toe aan het water en roer voorzichtig. De indicatoroplossing zal van kleur veranderen om de pH-waarde van uw zwembadwater aan te geven. Vergelijk de kleur van uw zwembadwater met de tabel die bij uw pH-testkit is geleverd om de exacte pH-waarde te bepalen.

Zodra u de pH-waarde van uw zwembadwater weet, kunt u deze aanpassen met chemicaliën zoals zoutzuur of natriumbicarbonaat. Het is belangrijk om uw zwembadwater op een evenwichtige pH-waarde te houden om huidirritatie en ongemak aan de ogen te voorkomen.

pH-teststrip

Een lage of hoge pH behandelen

Als u uw eerste bovengrondse zwembad gaat aanleggen, is het belangrijk om de juiste chemicaliën bij de hand te hebben om ervoor te zorgen dat het water veilig is om in te zwemmen. Een van de belangrijkste dingen om op te testen is de pH-waarde. pH staat voor "potentiële waterstof" en geeft aan hoe zuur of basisch het water is. Het ideale pH-bereik voor zwembaden is 7,2-7,6. Als de pH-waarde van uw zwembad lager is dan 7,2, is het water te zuur en kan het huidirritatie, oogirritatie en schade aan zwembadapparatuur veroorzaken. Als de pH-waarde van uw zwembad hoger is dan 7,6, is het te basisch en kan het ook huidirritatie, oogirritatie en schade aan zwembadapparatuur veroorzaken. Er zijn een paar manieren om de pH-waarde van uw zwembad te testen:

1) Gebruik een teststrip: Teststrips zijn de eenvoudigste manier om de pH-waarde van uw zwembad te testen. Dompel gewoon een strip in het water en vergelijk de kleur van de strip met de tabel die bij de strips wordt geleverd.

2) Gebruik een digitale pH-meter: Een digitale pH-meter is nauwkeuriger dan teststrips, maar kan duurder zijn. Om een digitale pH-meter te gebruiken, hoeft u deze alleen maar in het water te steken en het display af te lezen.

3) Gebruik lakmoespapier: Lakmoespapier verandert van kleur bij blootstelling aan een zure of basische oplossing. Om de pH-waarde van uw zwembad te testen met lakmoespapier dompelt u een strook papier in het water en vergelijkt u de kleur van het papier.

De voordelen van chloor

Als u nieuw bent in de wereld van bovengrondse zwembaden, bent u misschien niet bekend met alle verschillende chemicaliën die worden gebruikt om de waterkwaliteit te handhaven. Chloor is een van de belangrijkste chemicaliën om uw zwembad schoon en veilig te houden. Hier zijn enkele van de voordelen van het gebruik van chloor in uw zwembad:

1. Chloor doodt bacteriën en andere schadelijke micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken.

2. Chloor helpt bij het voorkomen van algengroei, waardoor uw zwembad er vies en onaantrekkelijk uit kan zien.

3. Chloor is een relatief goedkope manier om uw zwembad schoon en veilig te houden.

4. Bij goed gebruik vormt chloor geen gezondheidsrisico voor zwemmers.

5. Chloor is gemakkelijk te vinden en te kopen bij de meeste bouwmarkten of online retailers.

Vuil zwembad

Andere belangrijke zwembadchemicaliën die u moet overwegen

Er zijn nog enkele andere zwembadchemicaliën die u moet overwegen voordat u uw eerste bovengrondse zwembad opzet. Deze omvatten chloortabletten of -sticks, algicide, pH- en alkaliniteitsregelaars en zuiveraars.

Chloortabletten of -staafjes worden gebruikt om uw zwembadwater te desinfecteren en vrij te houden van algen en bacteriën. Algicide wordt gebruikt om algen te doden en te voorkomen dat ze in uw zwembad groeien. pH- en alkaliteitsregelaars worden gebruikt om de pH-balans van uw zwembadwater op peil te houden. Clarifiers worden gebruikt om vuil, puin en olie uit uw zwembadwater te verwijderen.

Conclusie

Het opzetten van een bovengronds zwembad voor de eerste keer kan een ontmoedigende taak zijn, maar als u weet welke chemicaliën u bij de hand moet hebben voordat u uw zwembad opzet, wordt het een stuk eenvoudiger. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen te begrijpen welke chemicaliën belangrijk zijn en hoe u ze veilig kunt gebruiken om het meeste uit uw bovengrondse zwemervaring te halen. Met deze tips kunt u binnenkort optimaal profiteren van alle zomeraanbiedingen!