chevron-left chevron-right

7 tips om de levensduur van uw bovengrondse zwembad te verlengen voor maximaal plezier

calendar 10/02/2023

7 tips om de levensduur van uw bovengrondse zwembad te verlengen voor maximaal plezier

Als u een bovengronds zwembad bezit, wilt u er zoveel mogelijk plezier aan beleven. Hier zijn enkele tips om de levensduur van uw zwembad te verlengen en het er op zijn best uit te laten zien: 1. Houd uw zwembad afgedekt wanneer u het niet gebruikt. Dit beschermt het tegen de elementen en zorgt ervoor dat er geen vuil in het water komt. 2. Maak uw zwembad regelmatig schoon, door de vloer en wanden te stofzuigen en de liner te schrobben. Dit verwijdert vuil en viezigheid die zich na verloop van tijd kunnen ophopen en problemen kunnen veroorzaken. 3. Inspecteer uw zwembad regelmatig op tekenen van schade of lekkage. Als u een probleem vroegtijdig opmerkt, is het gemakkelijker te repareren en is de kans kleiner dat het grote schade veroorzaakt. 4. Zorg ervoor dat de pH-waarde van uw zwembadwater in evenwicht is. Een te hoge of te lage pH-waarde kan problemen veroorzaken met uw zwembadapparatuur en het zwemmen onaangenaam maken. 5. Voeg regelmatig chloor of andere ontsmettingsmiddelen toe aan uw zwembad om bacteriën te doden en het water schoon te houden. 6. Geef uw zwembad eenmaal per week een schokbehandeling om de kwaliteit en helderheid van het water te behouden. Shocken doodt algen en andere verontreinigingen die zich na verloop van tijd kunnen ophopen. 7. 7. Laat uw zwembad om de paar jaar leeglopen en vul het opnieuw om het water te verversen en eventuele afzettingen van de liner of wanden te verwijderen.

7 tips om de levensduur van uw bovengrondse zwembad te verlengen voor maximaal plezier

Tip 1: Houd het waterniveau constant

Als u de levensduur van uw bovengrondse zwembad wilt verlengen, is het belangrijk om het waterniveau constant te houden. Door verdamping en regenval kan het waterpeil dalen, dus het is belangrijk dit in de gaten te houden. Als het waterpeil te laag wordt, kan de pomp drooglopen en oververhit raken, wat de pomp kan beschadigen of zelfs brand kan veroorzaken. Controleer het waterniveau dus regelmatig en vul indien nodig bij. Uw zwembad zal u er dankbaar voor zijn!

zwembad vullen met water

Tip 2: Reinig en controleer de zwembadfilter regelmatig

Een van de belangrijkste onderdelen om uw bovengrondse zwembad in goede conditie te houden is het regelmatig schoonmaken en controleren van het zwembadfilter. Een vuile of verstopte filter kan niet alleen de efficiëntie van uw zwembad verminderen, maar ook leiden tot problemen met de waterkwaliteit.

Om uw zwembadfilter schoon te maken, moet u hem uit het zwembad halen en demonteren volgens de instructies van de fabrikant. Zodra het gedemonteerd is, kunt u een slang gebruiken om de afzonderlijke onderdelen af te spuiten. Let vooral op de filtermedia, want hier hoopt het meeste vuil zich op.

Als u alle onderdelen hebt schoongemaakt, kunt u het filter weer in elkaar zetten en terugplaatsen. Het is een goed idee om de toestand van uw filtermedia maandelijks te controleren en indien nodig te vervangen. Afhankelijk van hoe vaak u uw zwembad gebruikt, kan het nodig zijn de hele filter om de één tot twee jaar te vervangen.

Tip 3: Bezuinig niet op chemicaliën

U bent misschien geneigd geld te besparen door minder chemicaliën te gebruiken in uw bovengrondse zwembad, maar dit kan de levensduur van uw zwembad juist verkorten. Chemicaliën zijn essentieel om uw zwembadwater schoon en vrij van bacteriën te houden. Zonder voldoende chloor of andere chemicaliën wordt uw zwembad een broedplaats voor ziektekiemen en algen. Dit maakt uw zwembad niet alleen minder aangenaam om in te zwemmen, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Gebruik dus de juiste hoeveelheid chemicaliën en bezuinig niet op de kwaliteit.

Gebruik van chloor bovengronds zwembad

Tip 4: Dek uw zwembad af wanneer het niet in gebruik is

Het is belangrijk om uw zwembad af te dekken wanneer u het niet gebruikt, om de levensduur ervan te verlengen. Zo beschermt u uw zwembad tegen vuil, afval en dieren. Een afdekking houdt uw zwembad ook schoon en helpt het water op temperatuur te houden.

bestway zwembadafdekking

Tip 5: Repareer schade onmiddellijk

Een van de beste manieren om de levensduur van uw bovengrondse zwembad te verlengen is om eventuele schade direct te repareren. Als u lekken, scheuren of andere schade opmerkt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te repareren. Zo voorkomt u verdere schade en blijft uw zwembad er optimaal uitzien.

Tip 6: Upgrade uw zwembadapparatuur indien nodig

Als het gaat om zwembadapparatuur is het belangrijk om op de hoogte te blijven en te upgraden wanneer dat nodig is. U wilt echter niet voortdurend uw apparatuur upgraden - dat kan duur worden! Hier zijn enkele tips om te weten wanneer het tijd is om uw zwembadapparatuur te upgraden: 

Als uw zwembadapparatuur meer dan 10 jaar oud is, is het waarschijnlijk tijd voor een upgrade. 

Als uw zwembadpomp vreemde geluiden maakt of niet meer zo goed werkt als vroeger, is het tijd voor een upgrade. 

Als u merkt dat uw energierekening aanzienlijk is gestegen, kan dit te wijten zijn aan een verouderde zwembadpomp. Een upgrade naar een energiezuiniger model kan u op de lange termijn geld besparen. 

Als u andere zorgen heeft over uw zwembadapparatuur, is het altijd het beste om te overleggen met een professional. Zij kunnen u helpen bepalen of een upgrade nodig is of dat er andere opties zijn om het probleem op te lossen.

Tip 7: Zorg voor een gezonde pH-balans in het zwembadwater

Als u de levensduur van uw bovengrondse zwembad wilt verlengen, is het belangrijk een gezonde pH-balans in het water te handhaven. De pH-waarde van het zwembadwater moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. Een te lage pH-waarde kan leiden tot corrosie van zwembadapparatuur en -oppervlakken. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot kalkaanslag op zwembadoppervlakken en -apparatuur.

Conclusie

Met deze zeven tips beschikt u nu over de kennis om de levensduur van uw bovengrondse zwembad te verlengen en het vele jaren mee te laten gaan. Door goed voor uw zwembaduitrusting te zorgen, regelmatig onderhoud te plegen zoals het testen van het water en het schoonmaken van het filter, en ervoor te zorgen dat u hoogwaardige chemicaliën in uw zwembad gebruikt, kunt u elk seizoen genieten van een schone en gezonde zwemomgeving. Een bovengronds zwembad is een geweldige manier om tijd door te brengen met familie en vrienden; profiteer van deze fantastische zomeractiviteit door ervoor te zorgen dat uw zwembad goed wordt onderhouden!