chevron-left chevron-right

Compost

calendar 28/04/21

Compost

Compost verzamelen is een goed idee! Waarom? Als we compost maken, recycleren we materiaal, wat goed is voor het milieu. Compost is ook beter dan kunstmest als het erom gaat een voedingsrijke bodem voor planten te creëren. Composteren is gemakkelijk, goedkoop en kan door iedereen worden gedaan. In deze blog leg ik uit wat composteren is, welke voordelen het biedt en welke tips je moet volgen als je zelf wilt beginnen met composteren.

Wat is composteren?

Misschien moet ik eerst uitleggen wat compost is. Compost is een donker, kruimelig, naar aarde ruikend mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit verteerd organisch materiaal. Het wordt gebruikt als meststof of ter ondersteuning van het groeimedium voor planten en bloemen. Composteren is het proces waarbij je zelf compost maakt van plantaardig materiaal in een compostvat. Tuinafval zoals snoeihout, oude bladeren of gemaaid gras en keukenafval zoals fruit- en groenteschroot vormen de basis voor compost. Je mengt deze soorten afval, gooit ze af en toe bij elkaar en laat de natuur haar werk doen.

Is mijn compost klaar? - Yggdrasil -

De voordelen van compost

- Verbeterde bodemstructuur voor planten

- Sterkere plantenwortels

- Bescherming tegen bodemziekten

- Zeer goedkoop

- Minder afval

- Goed voor het milieu

Bak, ton of hoop?

Composteren kan in een compostvat, een compostvat of op een composthoop. Het hangt allemaal af van hoe groot je tuin is. Als u een kleinere tuin hebt, raad ik u aan een compostvat te gebruiken.

Hoe begin ik eraan?

Het is niet moeilijk om uw eigen compost te maken. Zodra u de juiste bak of plaats hebt gevonden, moet u nat en droog materiaal mengen. Zorg ervoor dat het goed verdeeld is en niet dicht opeengepakt, want de lucht moet er doorheen kunnen stromen. Hoe fijner het tuin- en keukenafval, hoe sneller de compost klaar is. Zorg ervoor dat de composthoop vochtig is, maar niet doordrenkt met water. Zorg er ook voor dat de hoop in de halfschaduw ligt, want in de volle zon kan de compost uitdrogen. Meng de compost om de paar weken grondig. Dan zit er maar één ding op: geduld hebben. Compost kan zes maanden tot een jaar nodig hebben om zich te ontwikkelen, maar uw planten, bloemen en het milieu zullen u dankbaar zijn.