chevron-left chevron-right

Welke soorten zwembaden zijn er?

Van opblaaszwembaden tot opzet- of inbouw modellen


Je wilt tijdens de hete zomermaanden een verfrissende duik kunnen nemen in je tuin, maar in welk zwembad ga je dat doen? De eerste stap is natuurlijk het kiezen van welk zwembad je wil (laten) plaatsen. Als je al eens rond hebt gekeken, merkte je vast wel dat er een groot aanbod zwembaden op de markt is. Van opblaasbare zwembaden tot opzet- of inbouw modellen die kunnen ingegraven worden in de grond. Ben je er nog niet helemaal uit wat je nu precies in je tuin wilt? We hebben hier de verschillende soorten en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Opbouw zwembaden

De heerlijk warme zomers komen steeds vaker én vroeger voor. Niet gek dus dat je graag een zwembad in je tuin wilt hebben staan. Misschien heb je al jaren een opblaaszwembad staan, maar is het wellicht tijd om een versnelling hoger te schakelen? Het grote verschil tussen een opblaasbaar en een opbouw zwembad is dat bij de eerste er een rand is die opgepompt dient te worden. De tweede beschikt doorgaans over een metalen frame. Opbouw zwembaden (ook welbovengrondse of opzetzwembaden genoemd) zijn verder gemakkelijk op te zetten waardoor je snel en lang van je aankoop kan genieten. Bovendien breek je ze in no-time weer af; zo behoud je extra ruimte in de tuin als het zwembad even niet nodig is. Opbouw zwembaden zijn baden die boven de grond worden geplaatst. Dit betekent dat je deze zwembaden opbouwt met een (buizen) frame, wat ze steviger maakt dan opblaasbare zwembaden. Bovendien zijn opbouw zwembaden extra duurzaam. Je hebt modellen met buizen of metalen frames, maar ook zwembaden uit kunststof en ronde modellen. Voor elk wat wils dus! Door het grote aanbod is er een opzetzwembad voor elke tuin en elk budget.

Voor- en nadelen
Als je toch dat tikkeltje meer zoekt dan een opblaasbaar zwembad, zonder teveel te moeten investeren, is een opbouw zwembad misschien interessant. Het is goedkoper dan een inbouw model en ook beschikbaar in veel maten en varianten. Ook opbouw zwembaden zijn vrij onderhoudsvriendelijk en snel op te zetten en af te breken. Een nadeel is uiteraard dat een opbouw zwembad niet permanent is. Daarnaast is het lang laten staan niet aan te raden aangezien er zich dan een lelijke, droge plek zal vormen op het gras onder het zwembad.

Inbouw zwembaden

Een inbouw zwembad kan jaren plezier opleveren. Deze worden namelijk volledig of half ingegraven waardoor ze een stuk vaster en duurzamer zijn. Dit is natuurlijk ideaal voor de lange zomerdagen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de metalen baden bovengronds te laten staan. Je kunt ze dan later ingraven of werken met een trap of terrassen op verschillende niveaus. Deze types zwembaden zijn duurder in aanschaf, maar kunnen wel permanent buiten blijven, waardoor je er het hele jaar van kunt genieten. Daarnaast geven ze een luxe uitstraling aan je tuin, wat voor velen als een leuke extra wordt gezien.

Als je snel en goedkoper een inbouw zwembad wilt, dan kun je het beste een monoblok zwembad kopen. Een monoblok zwembad is een prefab zwembad dat uit één stuk bestaat. De vorm wordt reeds in de fabriek geproduceerd waarna het gemakkelijk in zijn geheel geplaatst kan worden. Wil je een zwembad in een speciale vorm of met specifieke afmetingen, dan zal een prefab model geen optie bieden.

Voor een inbouw zwembad ben je meestal vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning, maar in sommige gevallen is deze wel verplicht. Vraag de voorwaarden die van toepassing zijn op bij jouw gemeente.

Tips
• De ondergrond moet geschikt zijn. Deze moet vast en glad zijn en mag geen gaten, onkruid, stenen, wortels of andere obstakels hebben.

• Plaats je zwembad idealiter op een plaats die veel zon krijgt en niet onder bomen. Je wil namelijk niet dat je zwembad gevuld wordt met bladeren bij een stevige wind.

Materialen
Een polyesterzwembad is zeer licht, maar toch sterk en het is bovendien aangenaam om aan te raken. Dit soort zwembad is ook eenvoudig te onderhouden. De grond moet stevig genoeg zijn en dan moet er toch nog een betonnen fundament geplaatst worden. Een polyester zwembad is ook één van de duurdere opties.

Een andere optie is een zwembad met stalen wanden die volledig worden ingegraven. Aangezien het staal is, is het zwembad zeer sterk. Maar het is minder aangenaam om aan te raken. Stalen zwembaden zijn echter een stuk goedkoper dan polyester of beton.

Met een betonnen zwembad kun je alle kanten op. Indien je kiest voor een betonnen zwembad op maat, kan je elk soort ontwerp laten plaatsen. Deze zwembaden zijn vaak het duurste, maar ze geven ook de meest luxueuze uitstraling. Bovendien hebben ze een enorm lange levensduur.

Voor- en nadelen
Een inbouw zwembad staat het hele jaar door buiten; je hoeft dit dus niet steeds opnieuw op te zetten en af te breken. De luxe uitstraling en lange levensduur zijn dé redenen bij uitstek waarom er zo vaak voor een inbouw model wordt gekozen. Daarnaast heb je ook meer (persoonlijke) mogelijkheden qua afwerkingen en kun je gemakkelijk in een inbouw zwembad stappen. De rand is namelijk gelijk met het niveau van de tuin; er is geen hoge rand waarvoor eventueel een ladder is vereist. Inbouw zwembaden zijn vanwege hun interessante voordelen ook de duurste zwembaden op de markt. Ze vereisen ook meer onderhoud en het zwembad en het is een groter project dat wat meer tijd in beslag zal nemen.

Opblaasbare zwembaden

Een opblaasbaar zwembad is een fantastische manier om van de zon te genieten en af te koelen in de hitte. Dit soort zwembad is ideaal voor mensen met beperkte ruimte of zij die een eenvoudige installatie of een onderhoudsarm zwembad willen. Dit type zwembad vind je bij verschillende merken terug. De populairste en meest kwalitatieve merken zijn Intex en Bestway. Het voordeel van deze merken is dat ze een breed assortiment produceren in uiteenlopende prijsklassen, zo is er voor elk budget wat te vinden.

Verschillende modellen moeten in zijn geheel opgeblazen worden. Dit maakt deze zwembaden wel kwetsbaar voor slijtage of scherpe onderdelen. Gelukkig zijn er ook meer duurzame varianten te verkrijgen. Dit soort zwembaden hebben alleen een rand aan de bovenkant die eenvoudig op te blazen is. De wanden van dit zwembad zijn een stuk sterker en minder gevoelig voor lekkage.

Tips
• Stel je opblaasbaar zwembad op op een vlakke ondergrond. Zo zorg je ervoor dat je zwembad zeker recht staat. Verwijder takjes, steentjes, etc. voor je het zwembad opzet. Je wil namelijk niet dat iets je nieuwe aankoop lek steekt. 

• Gebruik een luchtpomp. Heb je nog geen (elektrische) luchtpomp? Dan zal je deze apart moeten aanschaffen, aangezien de meeste zwembaden niet standaard met pomp worden geleverd. Kies voor een luchtpomp met verschillende mondstukbevestigingen, zo ben je zeker dat hij past op je zwembad én kan je je luchtpomp in de toekomst ook voor andere zaken gebruiken.

• Zorg voor toezicht van een volwassene. Of je kind nu in een zwembad van twee meter diep zwemt of in een kleine, ondiepe versie die geschikt is voor peuters, weet dat het mogelijk is om in slechts een paar centimeter water te verdrinken. Daarom is het belangrijk dat een volwassene altijd in de buurt is en ook alert is voor gevaarlijke situaties.

• Laat het water weglopen. Nieuwere zwembaden hebben meestal een afvoer, die het makkelijk maakt om het water te doen laten weglopen. Het zwembad volledig leeg laten lopen is belangrijk, want stilstaand water kan muggen en teken aantrekken, en dat willen we natuurlijk niet.

Voor- en nadelen
Opblaasbare zwembaden bieden heel wat voordelen. Zo zijn ze natuurlijk de goedkoopste van alle opties en is er een breed assortiment van zowel grote als kleine modellen. Ze zijn tevens snel en gemakkelijk op te zetten en op te bergen en vergen weinig onderhoud. Daar tegenover staat wel dat dit type zwembad vaak snel wordt gekocht zonder veel voor onderzoek te doen. Dit leidt er vaak toe dat het zwembad na één zomer alweer in de vuilnisbak beland. Daarnaast kunnen de vorm en sterke van opblaasbare zwembaden afnemen door de warmte en hebben ze een zwakke rand die niet verstevigd is.