chevron-left chevron-right

Wat is een zoutwatersysteem?

Uitleg zoutwatersysteem

Met een zoutwatersysteem voorzie je een grondige reiniging van het zwembad zonder altijd chloor te hoeven gebruiken. Het zoutwatersysteem voor zwembaden voorkomt algen en bacteriën op effectieve wijze. Er wordt gebruik gemaakt van zwembadzout (een 100% natuurlijk product) en dit zout wordt door het systeem omgezet in chloride, een natuurlijk chloor. Je hoeft je geen zorgen te maken over 'zout' water zoals in de zee; je merkt bijna niks van dit zout.

De benodigde hoeveelheid zwembadzout is terug te vinden in de handleiding en wordt direct aan het zwembadwater toegevoegd. De stelregel is een verhouding van 3 kg zout per 1.000 liter water.
Tenzij er water uit het zwembad loopt, hoef je het gehele seizoen geen zout meer toe te voegen aan het zwemwater. Zout verdampt namelijk niet. Het zoutgehalte van het zwemwater is minder dan 1/10 van het zoutgehalte van zeewater. Je zal er dus niets van merken.

Werking zoutwatersysteem

Het systeem combineert een unieke twee stappen technologie om het zwembadwater schoon en veilig te houden. Als eerste wordt er een niet waarneembare hoeveelheid natuurlijk chloor aangemaakt. Dit chloor wordt geproduceerd uit het speciale zwembadzout (natriumchloride 99%) en wordt gescheiden door de speciale titanium elektrolysecel die het apparaat bevat. Het resultaat is zacht, helder en veilig zwemwater, zonder last te krijgen van een droge huid en geïrriteerde ogen of huid.

Als tweede stap wordt het E.K.O. (Electro Katalyse Oxidatie) systeem toegepast. Hierdoor worden watermolekulen gesplitst in sterke oxidanten, welke organisch materiaal te lijf gaan. Denk hierbij aan huidvetten, zweet, algen etc. Dit E.K.O. systeem is zo effectief dat de hoeveelheid chloor die nodig is, wordt gereduceerd tot wel 60%.

De combinatie van oxidanten en het natuurlijke chloor resulteren in de meest verantwoorde manier om het zwembad schoon en veilig te houden.

Net als een filterpomp laat je het zoutwatersysteem dagelijks draaien. De draaitijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals temperatuur, regenval, het volume water en het gebruik van het zwembad. In de handleiding vind je een overzichtelijke tabel met draaiuren.

Verschil zoutwatersysteem en filterpomp

Beiden hebben ze een compleet andere functie. Een filterpomp zal het water filteren. Een zoutwatersysteem ervoor zorgt dat er geen chloor toegevoegd moet worden aan het water (enkel zout). Een zoutwatersysteem vervangt een filterpomp dus niet, tenzij je een zoutwatersysteem hebt mét een ingewerkte filterpomp. Dit systeem zal dan het water filteren en de kwaliteit van het water regelen. Indien je een zoutwatersysteem hebt zonder filterpomp is het dus noodzakelijk om er een filterpomp aan te koppelen.

Voordelen zoutwatersysteem

De belangrijkste voordelen van het zoutwatersysteem zijn: 

- Je hoeft geen chemisch chloor meer te gebruiken waardoor de nadelen van chemisch chloor volledig wegvallen (gevaar bij opslag en voor kinderen, chloorgeur, irritatie
  huid, etc). 
- Het water is natuurlijk zacht en helder. Het zoutgehalte in het water is zo laag dat je het niet opmerkt. Het water smaakt niet zout, ruikt niet en is ook niet troebel.
- Tijd- en geldwinst. Eénmalig zout toevoegen aan het water en het zoutgehalte in het bad blijft op peil. Het zout wordt immers niet opgebruikt maar terug omgezet in zout.

Onderhoud zoutwatersysteem

Een zoutwatersysteem is ontworpen om met zo min mogelijk onderhoud het zwembad schoon te houden. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt de volgende zaken:

1. Controleer en reinig de filtercartridge van de filterpomp regelmatig en vervang deze mocht dat nodig blijken
2. Zorg dat de Ph-waarde van het water altijd op peil is
3. Controleer de elektrolyse/E.K.O. cel regelmatig op kalkaanslag. De cel dient gereinigd te worden met een water-azijn oplossing.
4. Controleer en reinig de stromingssensor regelmatig

Plaatsing zoutwatersysteem

De combinatie van oxidanten en het natuurlijke chloor resulteren in de meest verantwoorde manier om het zwembad schoon en veilig te houden. Een filterpomp is vereist bij een zoutwatersysteem. Gebruik je ook een zwembadverwarming? Plaats deze dan tussen het zoutwatersysteem en de filterpomp en zorg ervoor dat de filterpomp extra capaciteit heeft.