chevron-left chevron-right

Alles wat je moet weten over zandfilterpompen

Uitleg over zandfilterpompen

De meest aangewezen filtersystemen zijn zandfilterpompen. Deze garanderen een betere filtratie van het zwembadwater én zorgen ervoor dat je water niet stilstaat. Een zandfilterpomp is eigenlijk een combinatie van twee producten die je ook afzonderlijk van elkaar kan aankopen: een zandfilter en een zwembadpomp. De twee in één aanschaffen is echter zeker aan te raden. De filterpomp heeft een levensduur van ongeveer 2000 draai-uren. Dit komt overeen met 3 seizoenen.

Een zandfilterpomp zal als volgt te werk gaan. De zwembadpomp zal als eerste in gang worden gezet: deze zal de bovenste laag water via de skimmer opzuigen. Het water komt zo terecht bij de zandfilter en zal hierdoor gepompt worden. In deze filter zit een bepaald materiaal (meestal zand) dat ervoor zorgt dat al het vuil wordt tegengehouden en enkel het water door kan stromen. Via de zwembadpomp wordt het schone water opnieuw naar het zwembad gestuurd.

Gebruik

Voor het eerste gebruik vul je de tank langzaam en gelijkmatig met het filtermateriaal totdat deze halfvol is. Hierna giet je er wat water in voor een dempend effect en vul je de tank verder tot de "MAX" markering op de pijp. Spreidt het zand gelijkmatig uit met de hand, draai het afdekzeefje weer op de tank en plaats de 6-standenschakelaar hier bovenop.

Het volume water in het zwembad moet 1 keer per dag door de pomp worden gecirculeerd. Dit is afhankelijk van de capaciteit (het debiet) van de pomp (aantal liter per uur) en van het aantal liter water dat in het zwembad zit. Gemiddeld moet de pomp 3 à 4 uur per dag draaien. Je kunt de dagelijkse tijdsduur met 2 uur verlengen bij extreme weersomstandigheden of bij veelvuldig gebruik van het zwembad.

LET OP: wij adviseren om de pomp nooit meer dan 8 uur per dag te laten draaien.

Je kunt beter niet in het zwembad gaan als de filterpomp aanstaan. Niet zozeer omwille van de veiligheid, maar eerder vanwege vanwege verschillende nationale en internationale standaarden. Die zeggen dat de pomp niet mag aanstaan wanneer het zwembad in gebruik is. Daarentegen is het geen probleem om de pomp te laten draaien wanneer het zwembad is afgedekt. Maar check altijd eerst, voordat je een apparaat aanzet, of er niets is dat de waterstroom naar de pomp kan blokkeren.

Belangrijk is rekening te houden met backwashen. Dit houdt eigenlijk in dat je de werking van je pomp tijdelijk gaat omkeren waardoor het water in de omgekeerde richting gaat stromen. Zo wordt al het vuil dat aanwezig is in het medium losgemaakt en kan het gemakkelijk via een aparte uitgang worden afgevoerd. Je kunt dit het beste om de 2 à 6 weken doen, zo verhoog je de capaciteit (het debiet) van de zandfilterpomp opnieuw en krijg je een betere filtratie.

Opbergen

Deconnecteer de pomp van het zwembad en reinig deze schoon met vers water. Schroef alle onderdelen los en droog deze goed af, ook de waterslangen. Breng een laagje vaseline aan op de zwarte rubberen O-ringen. Berg de pomp met accessoires binnen op een droge plaats op.

Filtermateriaal

Er zijn verschillende filtermaterialen (ook wel filtermedia genoemd) verkrijgbaar.

Zand
Filterzand wordt traditioneel het meest gebruikt, is het goedkoopst en moet na ongeveer 2 jaar vervangen worden. Het vereiste zand is #20 kiezelzand, 0,45 – 0,85 mm.

Polysphere
Polysphere (ook wel aqualoon genoemd) zijn handige bolletjes van 100% polyethyleen. Een lichtere vervanger voor zand en bieden een duurzame en praktische oplossing. Ze werken zeer efficiënt, zijn 100% recyclebaar, niet giftig en bovendien gemakkelijk te reinigen via de handwas. Daarnaast zijn deze bolletjes heel licht: 500 gram komt namelijk overeen met 18 kilo zand en moet na ongeveer 3 jaar worden vervangen. Als je gebruik maakt van polysphere, dan moet je de backwash functie van het zandfilter niet gebruiken.

Zeoliet
Zeoliet is een natuurlijk product dat zand vervangt. Zeoliet zorgt voor een betere filtratie zodat je 50% minder chloor verbruikt en helderder water krijgt. Door de fijnere filtratie heb je ook minder chloorgeur en oogirritatie. Daarnaast komt 9 kilo zeoliet overeen met 18 kilo zand en moet ongeveer na 6 jaar worden vervangen. Als je gebruik maakt van zeoliet, dan zal je de backwash functie 50% minder nodig hebben. Het is belangrijk dat je zeoliet meerdere keren spoelt voordat je ermee aan de slag gaat.

Glas(parels)
Glas zorgt voor een erg goede filtratie. Omdat glas niet vervuilt, heeft het een onbeperkte levensduur. Je bespaart hiermee op energie, water en chemicaliën. Ook het backwashen wordt beperkt en je zult minder volume nodig hebben dan wanneer je voor zand kiest.

Filter schoonmaken

Aangezien al het vuil uit het zwembad door de filter moet, is het belangrijk dat je ook op tijd de filter zelf gaat schoonmaken. Met onderstaand stappenplan wordt je filter grondig gereinigd. Probeer dit proces 2 tot 3 keer per zwemseizoen te herhalen.

1. Stop de toevoer van onderhoudsproducten en chemicaliën in het water
2. Sluit de afvoer en zet de zandfilterpomp in backwash (terugwas) modus
3. Giet beetje bij beetje 2 tot 3 liter zandfilterreiniger van BSI in de filter
4. Ga door met backwashen tot het product met het afvalwater begint mee te komen
5. Zet de filter uit en laat het product 16 tot 24 uur staan zodat de filter kan weken
6. Start het backwashen opnieuw en laat het water wegstromen tot er zuiver en schuimlooswater stroomt
7. Zet de zandfilterpomp opnieuw in de normale stand

Voor- en nadelen

Zandfilters zorgen voor goede filtratie en zijn eenvoudig aan te sluiten. Je zult minder moeten investeren in onderhoudsproducten en dankzij de sterke pomp die aanwezig is, zal er een betere circulatie zijn. Zandfilters zijn geschikt voor elk zwembadtype en ook het aansluiten van een warmtepomp is mogelijk. Een nadeel is dat zandfilters doorgaans een stuk prijziger zijn dan cartridge filterpompen. Bij grotere zwembaden zal vaak een zandfilterpomp standaard worden meegeleverd.