chevron-left chevron-right

4 manieren om je zwembad te verwarmen

Verschillende soorten zwembadverwarming

Een zwembad gebruik je meestal tijdens de zomermaanden, want dan wordt het water op natuurlijke wijze verwarmd door de zon. Voeg verwarming toe aan het zwembad en je kunt deze periode aanzienlijk verlengen. Ook tijdens dagen dat het minder warm is, blijf je genieten van het fijne warme water in het zwembad. Dit zorgt ervoor dat je investering in een zwembad extra interessant wordt.

Je zult natuurlijk moeten kiezen welk type zwembadverwarming je wilt aanschaffen. Er zijn enkele zaken waaraan je moet denken bij het maken van deze keuze. Zo zal je rekening moeten houden met het volume van het zwembad. De ene verwarming is namelijk perfect voor een klein zwembad, terwijl een ander type verwarming weer ideaal is voor grote zwembaden. Het is sowieso een must dat het zwembad een filtersysteem heeft anders kun je geen verwarming installeren.

We leggen hier de mogelijkheden die op de markt zijn uit, de voor- en nadelen, en voor welk type zwembad elke verwarming geschikt is.

Elektrische verwarming

Elektrisch verwarmen is ideaal als je een kleiner zwembad hebt. Vooral voor kleinere modellen van Intex en Bestway is dit dé oplossing. Deze merken hebben namelijk een 32 of 38 mm diameter aansluiting waarop de elektrische verwarming rden aangesloten. Je hoeft dus niet op zoek naar extra koppelstukken.

De werking is vrij eenvoudig: de spiraal wordt met behulp van elektriciteit verwarmd en het zwembadwater wordt langs deze spiraal gepompt. Zo zal het zwembadwater een warme en aangename temperatuur krijgen.

Deze toestellen zijn budgetvriendelijk en makkelijk te koppelen aan zwembad en filterinstallatie. Bovendien zijn ze erg compact en vrijwel geluidloos. Je hebt binnen 24 uur het zwembad verwarmd en dat is redelijk snel.

Heb je een zwembad met een volume groter dan 12.000 liter, dan wordt elektrische verwarming afgeraden. De capaciteit van dit type verwarming is namelijk vrij beperkt. Je zult zien dat veel elektriciteit verloren gaat, waardoor de elektriciteitsrekening zal stijgen in plaats van het warmteniveau van het zwembadwater. De gemiddelde kosten per kW ligt rond € 0,22, wat best hoog is.

Warmtepomp

Heb je een groter zwembad dat je op een efficiënte manier wil verwarmen? Dan is een warmtepomp de aangewezen optie. Warmtepompen zijn krachtige toestellen die de warmte uit de buitenlucht halen om deze vervolgens af te geven aan het water. Via een uitlaat zal de overgebleven koude lucht worden weggeblazen. Hoe warm je water wordt, zal dus afhangen van de warmte van de buitenlucht. Een warmtepomp werkt al vanaf een luchttemperatuur van 9°C.

Omdat er altijd warmteverlies is (zowel tijdens gebruik overdag als tijdens de nacht) is het beter om een warmtepomp met overcapaciteit te nemen. Laat daarnaast de warmtepomp zeker bij eerste verwarming langer draaien dan noodzakelijk lijkt.

Een warmtepomp heeft enkele onmiskenbare voordelen waardoor het het meest gekozen type zwembadverwarming is. Zo is een warmtepomp niet afhankelijk van de zon. Het is een energie-efficiënte manier van verwarmen (gemiddelde kosten € 0,05 per kW) die bovendien milieuvriendelijk, enorm betrouwbaar en duurzaam is.

Warmtepompen zijn geschikt voor alle soorten zwembaden en gemakkelijk te installeren. Een nadeel is wel dat niet alle warmtepompen geschikt zijn bij lage temperaturen. Wil je ook bij lagere temperaturen het zwembad kunnen verwarmen, dan moet je uitkijken naar een warmtepomp die ook bij deze temperaturen blijft werken. Het is een tragere manier van verwarmen waardoor je enkele dagen zal moeten wachten op een goed verwarmd zwembad.

Zonne-energie

Het zwembad verwarmen met behulp van zonne-energie is een zeer milieuvriendelijke manier om het water op te warmen. Ook binnen deze categorie bestaan er een paar opties. Een nadeel van deze manier van verwarmen is wel dat je steeds afhankelijk bent van de zon (wat niet het geval is bij een warmtepomp). Want juist op bewolkte, en dus minder warme dagen, wil je het zwembadwater net een tikkeltje warmer hebben.

Solar koepels
Zwembadwater verwarmen kan vandaag de dag natuurlijk volledig duurzaam en verantwoord gebeuren met solar koepels. Na aanschaf werken ze volledig kosteloos op zonne-energie. Tijdens de zomermaanden kun je met een koepel het zwembad een vijf graden verwarmen. 

Dit type zwembadverwarming is geschikt voor zwembaden tot max. 15.000 liter (=15m³). Afhankelijk van de inhoud van je zwembad heb je mogelijk meerdere solar domes nodig om het water goed te verwarmen.

Voordelen: milieuvriendelijk en goedkoop
Nadelen: het te verwarmen volume is beperkt en werkt alleen als de zon er is

Solar matten
Een andere zwembadverwarming bestaat uit matten die ook, door gebruik te maken van zonne-energie, water uit het zwembad verwarmen. Bij dit soort matten wordt het water door de matten gepompt, waarna de zon ervoor zorgt dat deze solarmatten het warm krijgen. Deze warmte wordt dan afgegeven aan het zwembadwater. Het is belangrijk extra plaats te voorzien om de matten op te leggen. Deze oppervlakte moet ongeveer even groot zijn als de oppervlakte van het zwembad zelf.

Dit type zwembad verwarming is geschikt voor zwembaden tot max. 15.000 liter (=15m³). Afhankelijk van de inhoud van je zwembad heb je mogelijk meerdere solar matten nodig om het water goed te verwarmen.

Voordelen: milieuvriendelijk en goedkoop
Nadelen: het te verwarmen volume is beperkt en werkt alleen als de zon er is

Solar cover (isolerend noppenfolie)

Een interessante aankoop, naast de algemene verwarming, is de solar cover. Dit is een soort van verwarmde zwembadafdekking die ervoor zorgt dat het opgewarmde zwembad zijn temperatuur behoudt.

Als je weet dat tot 90% van de warmte van het zwemwater verloren gaat via het wateroppervlakte, dan kan het behouden van deze warmte heel interessant worden.

Een solar cover werkt dus complementair met bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische verwarming. Een solar cover zorgt ervoor dat het opgewarmde water niet gaat verdampen. Ook wanneer de zon schijnt zal het zijn nut bewijzen door de warmte op te nemen en af te geven aan het water.

Belangrijk om op te merken is dat een solar cover niet als afdekzeil gebruikt kan worden. De cover ligt echt op het water. Wanneer je het van het zwembad afhaalt, is het moeilijk om te voorkomen dat bladeren en ander vuil die op de cover liggen in het water terecht komen. Ideaal is dus de combinatie van een solar cover en een afdekzeil. De solar cover isoleert, terwijl het afdekzeil ongewenste elementen uit het zwembad houdt.