chevron-left chevron-right

Alles wat je moet weten over cartridge filterpompen

Uitleg over cartridge filterpompen

Zoals de naam reeds doet vermoeden, bestaat een cartridge filterpomp uit een pomp met een cartridgefilter (patroonfilter) die ervoor zorgt dat vuil uit het water wordt gefilterd. De werking van dit soort filtering is gelijkwaardig met die van een zandfilterpomp. Een cardridge filterpomp werkt volgens een eenvoudig principe: de pomp zuigt water aan en dit water wordt onder druk door de cartridge filter geduwd. Deze filter, met een geribbelde structuur, werkt absorberend waardoor vuiltjes dankzij de hoge druk achterblijven. Het water, dat opnieuw schoon is, zal opnieuw naar het zwembad doorsijpelen. De filterpomp heeft een levensduur van ongeveer 2000 draai-uren. Dit komt overeen met 3 seizoenen.

Gebruik

Het volume water in het zwembad moet 1 keer per dag door de pomp worden gecirculeerd. Dit is afhankelijk van de capaciteit (het debiet) van de pomp (aantal liter per uur) en van het aantal liter water dat in het zwembad zit. Gemiddeld moet de pomp 3 à 4 uur per dag draaien. Je kunt de dagelijkse tijdsduur met 2 uur verlengen bij extreme weersomstandigheden of bij veelvuldig gebruik van het zwembad.

LET OP: wij adviseren om de pomp nooit meer dan 8 uur per dag te laten draaien.

Je kunt beter niet in het zwembad gaan als de filterpomp aanstaan. Niet zozeer omwille van de veiligheid, maar eerder vanwege vanwege verschillende nationale en internationale standaarden. Die zeggen dat de pomp niet mag aanstaan wanneer het zwembad in gebruik is. Daarentegen is het geen probleem om de pomp te laten draaien wanneer het zwembad is afgedekt. Maar check altijd eerst, voordat je een apparaat aanzet, of er niets is dat de waterstroom naar de pomp kan blokkeren.

Het is niet aan te raden vlokkenmiddel te gebruiken. Hierdoor kan de filtercartridge verstopt raken wat oververhitting veroorzaakt. Om grof vuil te verwijderen kun je beter een stofzuigersysteem gebruiken.

Opbergen

Deconnecteer de pomp van het zwembad en reinig deze schoon met vers water. Schroef alle onderdelen los en droog deze goed af, ook de waterslangen. Breng een laagje vaseline aan op de zwarte rubberen O-ringen. Berg de pomp met accessoires binnen op een droge plaats op.

Filter vervangen

Hoe vaak je de filter moet vervangen is sterk afhankelijk van het gebruik en van de omgevingsfactoren. Je kunt stellen dat een vervanging van de filter om de 2 weken een normaal gemiddelde is.

Wij raden aan om bij veelvuldig gebruik van het zwembad een wisselbad toe te passen. 1 patroon zit in de filterpomp en de andere weekt in een oplossing filtercleaner in een emmer water. Dagelijks na het filteren wissel je de 2 patronen van plaats. Zo filtert de pomp steeds op het beste niveau en wordt de duurzaamheid van de patronen gemaximaliseerd.

Filter schoonmaken

Een cartridge filter zal sneller verzadigd raken dan een zandfilter en dit heeft een negatief effect op de de werking van de pomp. Kalkaanslag zal zich opstapelen en het filteren zal een stuk moeizamer verlopen. Het is dus enorm belangrijk om deze op tijd schoon te maken. Met onderstaand stappenplan wordt je filter grondig gereinigd. Probeer dit proces 2 tot 3 keer per zwemseizoen te herhalen.

1. Zet de cartridge filterpomp suit en stop de toevoer van onderhoudsproducten. Via het ventiel (bovenaan) kun je de druk aflaten
2. Haal het filterpatroon uit de pomp
3. Spoel alle grove vuiltjes uit de filter. Je kan dit doen met een tuinslang. Zorg dat je van boven naar beneden helemaal spoelt
4. Neem een emmer met schoon water. Voeg 1 liter BSI Filter Cleaner toe per 10 liter water
5. Je laat nu de filter volledig in de emmer water met Filter Cleaner onderdompelen Laat dit 16 tot 24 uur weken
6. Spuit al het vuil weg van het patroon tot er geen schuimvorming meer optreedt
7. Plaats het filterpatroon terug in de pomp en start het systeem opnieuw op

Voor- en nadelen

Cartridge filters zijn ideaal voor kleinere zwembaden. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten en worden ook vaak standaard bij een zwembad geleverd. Je kunt deze filters gemakkelijk reinigen én ze zijn budgetvriendelijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is hier niet anders. Cartridge filters zullen namelijk minder goed filteren in vergelijking met zandfilters. De patronen raken snel verzadigd waardoor je ze dus vaker zal moeten nakijken. Een warmtepomp aansluiten is helaas niet mogelijk.