chevron-left chevron-right

Waar kan een spa het beste geplaatst worden?

Verschillende ondergronden waar een spa op kan staan

Door het gecombineerde gewicht van water en gebruikers in de spa is het uitermate belangrijk dat de ondergrond waarop het bad rust effen, vlak en genivelleerd en geschikt is om dit gewicht op uniforme wijze te dragen. Voorkom verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond gedurende de volledige periode dat de hottub geïnstalleerd is.

Vlak en schoon

Een goed aangelegde betegelde vloer voldoet. Een houten vlonder is minder omdat deze eventuele trillingen van het bad kan versterken. Helemaal ideaal is een gestorte of een gewapend betonnen plaat met een minimum dikte van 10 cm. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de spa niet al te glibberig is als er water over de rand vloeit.

Voordat je de hottub gaat neerzetten is het dus aan te raden om eerst de ondergrond goed schoon te vegen. Nadat je de ondergrond geveegd hebt en vrij hebt gemaakt van steentjes en ander vuil, adviseren we om eerst een grondzeil of vloertegels te plaatsen. Hiermee creeër je een beschermende laag op de ondergrond en voorkom je dat de bodem van de spa beschadigd raakt door kleine steentjes of afvalresten.

 

Gras en kunstgras

Een bubbelbad op gras of kunstgras plaatsen is zeker mogelijk. Het is wel verstandig om een grondzeil of vloertegels op het gras of kunstgras te leggen en dan pas de hottub te plaatsen. Zo voorkom je dat de onderkant van de spa beschadigd kan raken. Let op dat op kunstgras vaak instrooizand wordt gegooid, dit kan er voor zorgen dat dit zand in de spa terecht komt.

Het is helaas niet mogelijk om het gras of gazon te beschermen tegen het grote gewicht van een spa. Het is zo dat het gras zelfs kan zorgen voor snelle roestvorming aan de pomp. Wanneer dit het geval is, dan komt de garantie te vervallen. Schimmelvorming op het beton kan worden voorkomen door veel te dweilen. Uiteraard is het aan te raden om een mat of zeil te gebruiken tussen de tegels en de opblaasbare spa.

Terras en balkon

Het is geen enkel probleem om de hottub op een terras te zetten. Veeg ook hier weer de plek waar je het bubbelbad wilt neerzetten goed schoon om te voorkomen dat steentjes of andere scherpe voorwerpen het bad kunnen beschadigen.

Of je een spa op het balkon kan plaatsen is afhankelijk van de constructie van het balkon. Een grote en volle spa weegt al snel 1000 kilo en niet alle balkons zijn berekend op dit gewicht. Als je niet zeker weet of je balkon een hottub kan dragen, vraag dit dan altijd eerst na bij een bouwkundige.

Bekijk ook eens onze blog met informatie over het opzetten van een opblaasspa.