chevron-left chevron-right

Hoe vul ik voor het eerst mijn zwembad?

In 3 stappen je zwembad vullen

Veel voorkomende termen zwembadwater

pH
De pH waarde duidt de zuurtegraad van het zwembadwater aan. Idealiter ligt deze tussen 7,0 en 7,6, wat wijst op een neutrale waarde. Een te lage pH kan zorgen voor irritatie aan je ogen en huid, maar ook schade aanrichten aan het zwembad. Een hoge pH kan er weer tot leiden dat het water wazig wordt door kalk. Je kan de pH waarde van het water eenvoudig zelf meten met behulp van teststrips. Het is goed om de pH waarde regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat deze juist is.

Kalk
Naast fijne vuildeeltjes kan het zwembad ook aangetast worden door kalk. Hoe harder je water, hoe meer kalk er aanwezig is en dus hoe meer kalkaanslag er aan de filters, zwembadwanden en andere onderdelen kan vormen. Enkele keren per jaar de filters ontklken is zeker geen overbodige luxe.

Alkaniteit
Met alkaliniteit wordt de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen bekeken. Dit werkt eigenlijk als een soort buffer tegen plotselinge veranderingenin de pH waarde van het water. Zorg er voor dat de alkaliniteit voldoende hoog is (tussen 100 en 150 mg/l) en je pH zal stabieler blijven en minder fluctueren na elk gebruik. Dit komt dan weer je chloorgebruik ten goede, want die zal efficiënter werken. Af en toe je zwembad bijvullen met vers water kan hier ook goed in helpen.

Chloor
We zijn allemaal bekend met de term chloor maar weten we ook wat de bedoeling van dit goedje is? Belangrijk om te weten is dat chloor pas effectief als het goed gedoseerd wordt én als het water de juiste pH waarde heeft. Je voorziet het zwembad het beste regelmatig van chloortabletten om een ideale waarde tussen 1 en1.5 ppm te behouden.

Het optimale water in het zwembad

Wanneer je onderstaande stappen doorloopt, zal het zwembadwater schoon en veilig zijn. Hoelang het duurt voordat het zwembad gevuld is, is afhankelijk van verschillende factoren; de belangrijkste is de grootte van het zwembad. Gemiddeld gezien duurt het 3 à 5 uur om je zwembad te vullen. Gebruik geen regen- of grondwater om je zwembad te vullen.

Stap 1: zwembad vullen 
Gebruik leidingwater om het zwembad te vullen. Is het leidingwater in jouw regio kalkrijk, (je kan dit meten aan de hand van test strips) dan moet je Calc Free toepassen om kalkafzetting tegen te gaan, zelfs al heb je een waterontharder.

Stap 2: pH waarde regelen
Breng de pH op peil. Bepaal daarvoor eerst het pH-gehalte in het bad. Dit kan je doen met behulp van test strips of een elektronische pH-meter.
Vervolgens pas je, indien nodig, de pH-waarde aan met pH Up of pH Down tot die tussen 7,0 en 7,6 ligt.

Stap 3: chloorgehalte op peil brengen
Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen de bacteriën en om algen te doden. Dit gehalte moet tussen 1 en 1,5 pmm liggen. Bepaal dus eerst het chloorgehalte. Hierrvoor kan je test strips of een test kit gebruiken.
Vervolgens behandel je het water met snelwerkend chloor om het water gebruiksklaar te maken. Hierbij moet je het water gedurende 1 uur laten circuleren, na 6 uur mag je er in zwemmen. 

Vanaf de volgende dag gebruik je langwerkend chloor (leg een chloortablet in de chloordispenser) gedurende 2 weken om het chloorniveau op peil te houden.

Lees nu ook hoe  je het zwembadwater in topconditie houdt.