chevron-left chevron-right

Hoe vul ik voor het eerst mijn hottub?

In 3 stappen je hottub vullen

Veel voorkomende termen spa water

pH
De pH waarde duidt de zuurtegraad van het water aan. Idealiter ligt deze tussen 7,0 en 7,6, wat wijst op een neutrale waarde. Een te lage pH kan zorgen voor irritatie aan je ogen en huid, maar ook schade aanrichten aan de hottub. Een hoge pH kan er weer tot leiden dat het water wazig wordt door kalk. Je kan de pH waarde van het water eenvoudig zelf meten met behulp van teststrips. Het is goed om de pH waarde regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat deze juist is.

Kalk
Naast fijne vuildeeltjes kan de hottub ook aangetast worden door kalk. Hoe harder je water, hoe meer kalk er aanwezig is en dus hoe meer kalkaanslag er aan de filters, wanden en andere onderdelen kan vormen. Enkele keren per jaar de filters ontkalken is zeker geen overbodige luxe.

Alkaniteit
Met alkaliniteit wordt de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen bekeken. Dit werkt eigenlijk als een soort buffer tegen plotselinge veranderingen in de pH waarde van het water. Zorg er voor dat de alkaliniteit voldoende hoog is (tussen 100 en 150 mg/l) en je pH zal stabieler blijven en minder fluctueren na elk gebruik. Dit komt dan weer je chloorgebruik ten goede, want die zal efficiënter werken. Af en toe de hottub bijvullen met vers water kan hier ook goed in helpen.

Chloor
We zijn allemaal bekend met de term chloor maar weten we ook wat de bedoeling van dit goedje is? Belangrijk om te weten, is dat chloor pas effectief is als het goed gedoseerd wordt én als het water de juiste pH waarde heeft. Je voorziet de hottub het beste regelmatig van chloortabletten om een ideale waarde tussen 1 en 2 ppm te behouden.

Het optimale water in de hottub

Stap 1: hottub vullen 
Gebruik leidingwater om de hottub te vullen.

Stap 2: pH waarde regelen
De pH regelen is de eerste noodzakelijke stap die je moet doen bij het in gebruik nemen van de spa. Nadien moet je die ook regelmatig controleren. De ideale pH voor de spa ligt tussen 7,0 en 7,6. Een te lage pH kan je verhogen door pH Up te gebruiken. Een te lage pH komt meestal voor als je zuur regen- of putwater gebruikt. Een te hoge pH kan je verlagen door pH Down te gebruiken. Een te hoge pH komt meest voor als je kalkrijk leidingwater gebruikt.

TIP: laat het water na de toepassing ongeveer een uur goed circuleren en meet de pH waarde opnieuw.

Stap 3: chloorgehalte op peil brengen
Als volgende stap voeg je het chloor toe (niet bij gebruik van het zoutwatersysteem). Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en algen. Het chloorgehalte moet tussen 1 en 2 ppm liggen. Bij de ingebruikname van de spa gebruik je eerst snelwerkend chloor. Dit is een fijn granulaat dat snel oplost. Laat vervolgens het water 1 uur circuleren en meet nu het chloorgehalte in het water. Na 6 uur kan je de spa gebruiken. 
Vanaf de volgende dag gebruik je langwerkend chloor (leg een chloortablet in de chloordispenser) gedurende 2 weken om het chloorniveau op peil te houden. De grote chloortabletten geven teveel chloor af dus zijn niet aan te raden.

TIP: Om het je makkelijk te maken hebben we de Aqua Pure Startkit. Dit is een complete set met alles wat je nodig hebt om een nieuw gevulde spa in gebruik te nemen.

Lees nu ook hoe je ervoor zorgt dat de waterkwaliteit op peil blijft!