Zwembadverwarming: hoe je zwembad verwarmen?
Een koud zwembad in de tuin? Dat kan beter! Zeker in België heb je graag een lekker warm zwembad waar je ook met slecht weer van kunt genieten. Daarom valt een goede zwembadverwarming zeker en vast niet te missen! Je hebt zeer veel verschillende keuzemogelijkheden, want er zijn een aantal systemen die je zwembad effectief verwarmen.
- Warmtepomp
Je zwembad verwarmen met een warmtepomp is efficiënt en energiezuinig. Het principe lijkt op de omgekeerde werking van een koelkast, want het voert geen warmte af, maar gebruikt de bestaande warmte om het zwembad te verwarmen.
De pomp bestaat uit een compressor, een warmtewisselaar, een condensator en een ventilator. De compressor drukt de lucht samen en die wordt zo verwarmd in de condensator. Deze warmte gebruikt de warmtewisselaar om vervolgens het zwembadwater op te warmen. De pomp haalt voor 80% zijn warmte uit de lucht er wordt enkel energie gebruikt voor de luchtcirculatie door de pomp heen en niet voor het verwarmen zelf. Daarom is een warmtepomp zo milieuvriendelijk en energiezuinig.
Warmtepompen kunnen in alle soorten zwembaden geplaatst worden, en ze zijn eenvoudig en snel om te installeren. Prijsvoordelig zijn ze ook, want ze hebben lage verbruikskosten van gemiddeld € 0.05 per kW. Wel nemen ze wat plaats in, zeker bij kleinere zwembaden hou je hier best rekening mee. Ook niet alle warmtepompen zijn geschikt bij lage temperaturen, kijk dit dus goed na.
- Zonnecollectoren
Zoek je een erg goedkope en milieuvriendelijke manier voor zwembadverwarming? Zonnecollectoren werken met zonne-energie, dus de aanschafkosten zijn de enige kosten die je hebt. Je installeert de collector en daarna doet de zon de rest van het werk! Het enige nadeel is dat je erg afhankelijk bent van het weer.
Er zijn een aantal verschillende types collectoren: panelen, matten en koepels. De zonnepanelen die je huis verwarmen kunnen ook je zwembad verwarmen. Dit zijn dus de
standaard en meest gekozen zonnecollectoren. Daarnaast heb je ook nog matten, die je op de grond of op het dak plaatst. Tot slot zijn er zonnecollectoren in de vorm van koepels. Ze zijn helemaal niet duur en nemen weinig plaats in. Één koepel verwarmt zo'n 5.000 liter water, dus zo kun je berekenen hoeveel koepels je nodig hebt.
- Elektrische verwarming
Als laatste heb je ook nog elektrische zwembadverwarming. De werking kun je best vergelijken met een waterkoker, want het water wordt door de spiraal gepompt en zo verwarmd. Het is een zeer compact product dat het water erg snel verwarmd. Wel is er veel energie voor nodig en zijn de energiekosten bijgevolg relatief hoog.
Onze producten
Op dit moment hebben we een aantal zwembadverwarming producten met mooie kortingen. Zo hebben we zonnepanelen met 34% korting en een zonnekoepel of solar dome met 38% korting. Daarnaast vind je in ons aanbod een Didak compacte warmtepomp, extra handig voor kleine zwembaden, met 29% korting. Heb je een heel groot zwembad, dan hebben we voor jou professionele warmtepompen die efficiënt grote hoeveelheden water verwarmen. Zo is er een 9.5 kW pomp van Interline met wel €600,- korting. Tot slot zijn er hele mooie kortingen op alle matten, collectors, elektrische verwarming en de duurzame warmtepompen. Ontdek het nu allemaal in ons aanbod!