chevron-left chevron-right

Waarom is het goed compost te verzamelen?

calendar 27/04/2021

Waarom is het goed compost te verzamelen?

Waarom is het goed compost te verzamelen?

Compost verzamelen is een goed idee! Waarom? Als we compost maken recyclen we materiaal, wat goed is voor het milieu. Hiernaast is compost beter dan kunstmest als het gaat over het creëren van een voedingsrijke bodem voor de plantjes. Composteren is gemakkelijk, goedkoop en iedereen kan het doen. In deze blog leg ik je uit wat composteren is, geef ik de voordelen en een aantal tips voor als je zelf wilt beginnen met composteren.

Wat is composteren?

Allereerst moet ik misschien uitleggen wat compost is. Compost is een donker, kruimelig, naar aarde ruikend mengsel dat voor het grootste deel bestaat uit verteerd organisch materiaal. Het wordt gebruikt als bemesting of als ondersteuning van de voedingsbodem voor de planten of bloemen. Composteren is het zelf maken van compost, dit doe je met plantaardig materiaal in een compostbak. Afval uit de tuin zoals snoeiafval, oude bladeren of gemaaid gras en afval uit de keuken zoals groente en fruitresten vormen samen de basis voor compost. Je mengt deze beide soorten afval samen, je gooit het af en toe door elkaar en laat de natuur zijn ding doen.

Is mijn compost klaar? - Yggdrasil -

De voordelen van compost(eren)

·        Verbeterde bodemstructuur voor planten

·        Zorgt voor sterkere wortels van de planten

·        Biedt bescherming tegen bodemziektes

·        Zeer goedkoop

·        Minder afval

·        Goed voor het milieu

Bak, vat of hoop?

Composteren kan in een compostbak, composthoop of compostvat. Het ligt er maar net aan hoe groot je tuin is. Bij een kleinere tuin adviseer ik je om een compostvat te gebruiken.

Hoe begin ik?

Zelf compost maken is niet moeilijk. Als je het juiste vat of plaats hebt gevonden, is het de bedoeling dat je nat en droog materiaal gaat mengen. Zorg ervoor dat het goed verdeeld is en niet strak is aangeduwd, het is namelijk de bedoeling dat er lucht doorheen kan stromen. Hoe fijner de tuin en keukenresten, hoe sneller de compost klaar is. Zorg ervoor dat de composthoop vochtig is, maar niet doorweekt met water. Zorg er ook voor dat de composthoop half in de schaduw staat, in de volle zon kan de compost namelijk uitdrogen. Meng de compost om de paar weken goed door elkaar. Dan zit er nog maar een ding op: geduld hebben. Compost kan een half jaar tot een jaar nodig hebben om te ontwikkelen, maar je planten en het milieu zullen je dankbaar zijn.