chevron-left chevron-right

Top 10 voordelen van zwemmen in het zwembad

calendar 16/05/2022

Top 10 voordelen van zwemmen in het zwembad

Top 10 voordelen van zwemmen in het zwembad

Als je genoeg hebt van de sportschool, zijn hier 10 redenen om te kiezen voor zwemmen.

Zwemmen is een van die trainingen die gemakkelijk over het hoofd worden gezien, omdat de sportschool altijd voorrang lijkt te hebben. Pas als je in het zwembad bent, vraag je je af waarom je dit niet eerder hebt gedaan. Als je zich afvraagt of je moet investeren in een nieuwe badmuts en de banen moet trotseren, geeft Out at Home hier 10 ongelooflijke redenen waarom je dat zou moeten doen.

1. Zwemmen is een geweldig middel om gewicht te verliezen

Als de gedachte om vastgebonden te zijn aan een loopband je de rillingen over de rug jaagt, ga dan weer zwemmen. Vier keer per week 40 minuten zwemmen, in combinatie met een evenwichtig dieet, kan je echt helpen om de kilo's kwijt te raken.  

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention verbrandt een "persoon van 70 kg ongeveer 510 calorieën als hij een uur lang baantjes trekt", meldt Livestrong, wat bewijst dat het nog steeds mogelijk is om vet te verbranden in een intens tempo zonder kilometers te hoeven hardlopen. Om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, moet je niet genoegen nemen met slechts één slag: de vlinderslag is de zwaarste slag, maar is ideaal voor gewichtsverlies, want je verbrandt er 800 calorieën per uur mee!

Man zwemt in athletisch zwembad

2. Zwemmen is een geweldige lichaamsoefening

Put jezelf niet uit met de ene krachttraining na de andere - neem in plaats daarvan een duik in het zwembad. Zwemmen kan een uitstekende core workout zijn. Freestyle zwemmers: Om perfect op één lijn te blijven en je snelste tempo te halen, moet je ervoor zorgen dat je core betrokken is. In het begin kun je het moeilijk vinden om jouw buik strak te houden en tegelijkertijd een goede aanhouding aan te nemen. Maar hoe meer je oefent, hoe vertrouwder je met deze oefening zult raken, en uiteindelijk zal je het instinctief vanaf het begin doen. Welkom buikspieren!

3. Zwemmen versnelt het herstel

Zwemmen is een low-impact sport en kan ook helpen bij het verlichten van pijn en kwalen. Als je last hebt van rug- of kniepijn, kan zwemmen de oefening zijn die je nodig hebt om de druk te verlichten. Het revaliderende effect komt van het feit dat het geen gewichtdragende oefening is; het water ondersteunt je terwijl je strekt, ontspant en geneest.

4. Zwemmen verbetert de flexibiliteit

Samen met yoga en gymnastiek is zwemmen een van de beste sporten om de lenigheid te verbeteren. Het rekt en verstevigt delen van het lichaam die verwaarloosd zijn door het zittende leven, waaronder de heupen, rug en hamstrings

Als jouw trainingsprogramma erg gericht is op krachttraining en cardio, vergeet je gemakkelijk de rol die flexibiliteit speelt bij het verbeteren van jouw sportprestaties. Het versterkt, beeldhouwt en helpt je snelheid te winnen. Vergroot geleidelijk jouw bewegingsbereik tijdens het zwemmen. Zwembadkenmerken zoals waterweerstand en drijfvermogen verminderen de impact van de training op jouw gewrichten, zodat je comfortabel en efficiënt kunt rekken en buigen.

5. Zwemmen heeft geen leeftijdsgrens

Het mooie van zwemmen is dat het geen leeftijdsgrens heeft. Onderzoek van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie heeft aangetoond dat een baby vanaf de leeftijd van 2 maanden laten zwemmen een geweldige manier is om de ontwikkeling te verbeteren. Het verbetert hun evenwichtsgevoel en hun vermogen om voorwerpen te vangen. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat zwemmen de gezondheid van de botten verbetert en geleidelijk de symptomen van artritis bij oudere mensen vermindert. Het is een sport die voor iedereen geschikt is.

Kind springt bij ouders in spa geplaatst in de achtertuin

Zwemmen kan ook een zeer sociale activiteit zijn, waarbij vrienden en familie zich kunnen ontspannen, plezier hebben en tegelijkertijd fit worden!

6. Zwemmen bevordert de gezondheid van het hart

Als een totale lichaamsworkout is zwemmen een van de beste oefeningen om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Door de weerstand van het water gaat het hart harder werken, wat de bloedsomloop en de bloedstroom verbetert. Het natuurlijke drijfvermogen en de warme temperatuur van het zwembad zorgen er ook voor dat je de ware intensiteit van jouw training niet voelt, waardoor je verder en sneller kunt gaan in jouw cardiotraining en jouw hart nog sterker wordt. Als je jouw bloeddruk op natuurlijke wijze wilt verlagen, is zwemmen een geweldige manier om dit te doen.Daarnaast hebben wij in ons assortiment de perfecte zwembadtrainer, waarmee je perfect een workout kunt doen!

Jongen traint met Bestway Swimfinity Zwemfitness Trainer in eigen zwembad

 

7. Zwemmen verlicht stress

Lichaamsbeweging is misschien niet jouw eerste keuze als het gaat om ontspanning in de avond - loungen voor de TV? Wel, nu wel. Maar wat mensen zich niet realiseren is dat zwemmen een betere stressverlichting is dan je favoriete tv-programma.

Naast endorfine stimuleert zwemmen niet alleen die heerlijke stemming hormonen, het geeft je ook de kans om je hoofd leeg te maken en even afstand te nemen van je dag. Sommige sportschool gangers hebben een hekel aan de rust en stilte van het zwembad, maar als je behoefte hebt aan ontspanning, kan zwemmen helpen.

Vrouw komt al drijvend op water tot rust

8. Zwemmen vermindert angst en depressie

De stress-verlagende eigenschappen zijn ook effectief op een dieper niveau voor mensen met psychische aandoeningen. Als je lijdt aan angst, kan zwemmen helpen om opgekropte spanning en spierpijn te verlichten en je in staat stellen om aandacht te besteden en jezelf geen zorgen te maken tijdens het sporten. Het is echter belangrijk dat de zwembaden waarin je in zwemt goed verwarmd zijn, want koud water heeft niet hetzelfde effect. Bovendien is het de perfecte oefening voor wie zich zorgen maakt over zijn uiterlijk, want zwemmen verstevigt het hele lichaam en zorgt ervoor dat je er nog beter uitziet en zich ook zo voelt.

9. Zwemmen helpt je te ademen

Zwemmen laat je ademen, letterlijk. We ademen gemiddeld tussen de 12 en 20 keer per minuut; het is onze tweede natuur. Dat gezegd hebbende, velen van ons hebben ook last van stressgerelateerde symptomen. Alleen al in het VK ontdekte zorgspecialist Bupa dat in een onderzoek onder 10.000 deelnemers 44% last had van stress.

Het verband tussen de twee - ademhaling en stress - is verrassend. Wanneer we ons gestrest of angstig voelen, beginnen onze spieren zich aan te spannen en samen te trekken. Hierdoor wordt het moeilijker om adem te halen, zozeer zelfs dat sommige mensen last krijgen van kortademigheid en zelfs paniekaanvallen.

Het helpt om je ademhaling te kalmeren en te reguleren. Terwijl je werkt aan het perfectioneren van jouw bewegingen en techniek, verbetert tegelijkertijd jouw ademhaling, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen, gewichtsverlies te bevorderen en giftige stoffen af te voeren. Zwemmen is een ideale training voor astmapatiënten omdat het je stimuleert jouw longen te openen en jouw ademhaling te controleren.

10. Zwemmen is leuk

Uiteindelijk, als je op zoek bent naar een workout die jouw sportschool routine breekt, is zwemmen de oefening voor je. Het is ontspannend en zal je nooit vervelen. Bij Out at Home vind je de perfecte zwembaden, neem gerust een kijkje in ons assortiment. Kies het perfecte zwembad voor je en geniet van het heerlijke water.

Top 10 voordelen van zwemmen in het zwembad 1