chevron-left chevron-right

Kas voor in de tuin

calendar 14/04/21

Kas voor in de tuin

Een kas in de tuin, een glazen of plastieken constructie dat vele voordelen biedt voor je planten en wellicht groenten. Mocht je vergeten zijn wat de voordelen zijn, dan som ik ze graag nog eens voor je op. Het zorgt voor de bescherming van de planten tegen het weer, de vogels of insecten, zo blijven de plantjes onaangetast. Door een kas kun je het kweekseizoen een maand vroeger starten en langer laten doorgaan en met een serre heb je de kans eens exotisch te gaan, wat dacht je van een bananenplant in eigen tuin? Maar waar moet nu op gelet worden bij het aanschaffen van een kas? Hier volgen 5 tips.

1. Kies de juiste grootte

De grootte van de serre ligt natuurlijk aan de grootte van je tuin. Hoe meer plaats je hebt, hoe groter de kas kan zijn. Het is zo dat een grote kas wat meer voordelen biedt dan een kleine. Zo is een grote kas relatief goedkoper per vierkante meter en zorgt een grotere kas voor een meer constante temperatuur, wat beter is voor de planten. Natuurlijk gaat het er ook om wat je mooi vindt qua grootte in de tuin, maar mijn advies zou zijn: ga voor de maximaal haalbare grootte, de planten zullen je dankbaar zijn.

Kas voor in de tuin 1

2. Kies het juiste materiaal

Qua materiaal wordt er vaak onderscheid gemaakt in kunststof of glas. Kunststof is goedkoper in aanschaf, maar is minder duurzaam en stevig dan glas. Glas is daarentegen duurder in aanschaf, maar zorgt voor meer doorlating van de zonnestralen wat beter werkt voor de planten. Kunststof kassen zijn hierin dan wel vaak verplaatsbaar, wat weer een voordeel kan bieden om de planten af en toe een nieuwe bodem te bieden.

3. Kies het juiste model

De modellen voor kassen zijn eindeloos, zo zijn er tunnelkassen die rond zijn, of klassieke kassen met een puntdak. Qua model gaat het voornamelijk om smaak, beide kassen zorgen er namelijk voor dat al het regenwater of sneeuw netjes naar beneden valt en niet blijft liggen op de kas. Kies een model dat past bij je tuin en bij je eigen voorkeuren!

4. Ga voor kwaliteit

Ook bij kassen geldt: goedkoop is duurkoop. Een goedkope kas aanschaffen kan verleidelijk zijn, maar kan ervoor zorgen dat je het jaar erop al een nieuwe moet aanschaffen omdat de kas de sneeuw niet heeft overleefd of is weggewaaid. Zie een kas als een investering voor jarenlang plezier en jarenlange kweek van planten en groenten.

5. Wees er snel bij

Kassen zijn roofgoed wanneer mensen lentekriebels krijgen. Zorg er daarom voor dat je op tijd bent met het uitzoeken van een kas, ze zijn vaak snel weg! Check alvast de webshop van Out at Home om het aanbod te bekijken!