chevron-left chevron-right

Comment nettoyer votre Lay-Z-Spa

calendar 18/05/22

Comment nettoyer votre Lay-Z-Spa

Comment nettoyer votre Lay-Z-Spa

Een Lay-Z-Spa is een uitstekende aanwinst voor elke tuin, of het nu voor ontspanning of vermaak is. Het vereist echter regelmatig onderhoud en grondige reiniging, alsook een goede persoonlijke hygiëne van degenen die het gebruiken.

Als je niet weet hoe je jouw Lay-Z-Spa goed moet schoonmaken, is warm water een perfecte voedingsbodem voor alles van algen tot verschillende soorten bacteriën.

Om ervoor te zorgen dat je van jouw spa kunt blijven genieten, heeft Out at Home deze Lay-Z-Spa onderhoudsgids samengesteld met tips over hoe je jouw spa kunt reinigen.

Koppel ontspant zich in Lay-Z-Spa met bubbelmassagesysteem
Koppel ontspant zich in Lay-Z-Spa met bubbelmassagesysteem

Vier stappen om jouw Lay-Z Spa proper te houden

Stap 1: Wat moet je doen voor je jouw Lay-Z-Spa gebruikt?

Veel mensen geven aan dat een bubbelbad in het najaar en de winter veel aangenamer is dan in de zomer. Het contrast van de koele buitentemperatuur versus de warmte van het Voordat je de spa gebruikt, raden wij je aan een snelle douche te nemen om alle lotion of olie van jouw huid te verwijderen. Deze kunnen het water vertroebelen of schuimvorming veroorzaken en na verloop van tijd vlekken veroorzaken op de zijkant van de spa. Deze vlekken (bekend als chemische vlekken) verschijnen als bruine vlekken boven de waterlijn en op plaatsen waar uw lichaam in contact komt met de spa, zoals rond jouw nek en schouders.

Stap 2: Gebruik een ontsmettingsmiddel

Een goede verzorging van uw Lay-Z-Spa houdt in dat je het toestel bij regelmatig gebruik minstens één keer per week schoonmaakt, en dat je het grondig schoonmaakt en droogt voor je het opbergt.

Er zijn twee soorten ontsmettingsmiddelen - chloor en broom - en het is van essentieel belang dat je bij het reinigen van jouw spa een van beide soorten gebruikt, om ervoor te zorgen dat eventuele bacteriën in het water worden gedood.

Chloor is het meest gebruikelijke, maar zorg ervoor dat je het snel oplossende type gebruikt en niet het langzaam oplossende type voor grote zwembaden.

Chloor voor hot tubs is verkrijgbaar in de vorm van oplosbare korrels die in het water kunnen worden gestrooid of met heet water kunnen worden verdund en dan in de hot tub kunnen worden gegoten. Voeg slechts een kleine hoeveelheid chloor toe om overmatige chlorering te voorkomen en het zich gelijkmatig over het water te laten verdelen.

 

Stap 3: Controleer de pH-balans van jouw Lay-Z-Spa

Het chloorgehalte in het water van jouw spa is niet alleen belangrijk om het vrij van bacteriën te houden, maar ook voor uw comfort en de goede werking van de spa.

Als de pH te laag is, wordt het water zuur, wat kan leiden tot corrosie van de afdichtingen van de pomp en de spa en irritatie van uw ogen tijdens het gebruik. Anderzijds, als de pH te hoog is en het water alkalisch wordt, kan er kalkaanslag ontstaan in de pomp en de massagestralen - het is dus belangrijk om het juiste evenwicht te vinden.

Ongeveer twee uur nadat chloor aan het water van jouw spa is toegevoegd, moet een pH-test worden uitgevoerd. Als het water erg vuil is, zal het chloor worden geabsorbeerd en krijgt je een laag resultaat.  Als het water goed in balans is, hoeft je geen chloor toe te voegen.

Afnemen van een pH-test voor de Lay-Z-Spa met resultaat via kleurenkaart
Afnemen van een pH-test voor de Lay-Z-Spa met resultaat via kleurenkaart

Tip: Je moet de pH-balans van jouw Lay-Z-Spa minstens één keer per week controleren. Gebruik hiervoor teststrookjes of een colorimeter met de hand en controleer of de PH-waarde tussen 7,0 en 7,6 ligt.

Stap 4: Vervang de filters

Weten hoe je de filterpatronen van jouw Lay-Z-Spa moet reinigen en vervangen is essentieel. Filters zijn van essentieel belang om vuil en aanslag uit het water te verwijderen en te voorkomen dat dingen in de pomp of het verwarmingselement terechtkomen. Als dit gebeurt, zal de levensduur van jouw spa worden verkort.

Aangezien jouw pomp het water voortdurend reinigt en filtert terwijl de spa in bedrijf is, kan dit vuil zich snel ophopen, vooral als de spa regelmatig wordt gebruikt.

Om jouw Lay-Z-Spa goed te onderhouden, moet je de filters verwijderen en ze wassen om vuil te verwijderen tussen de gebruiksbeurten door - en minstens om de drie dagen. Om de paar weken, afhankelijk van de gebruiksintensiteit, moeten oude filters door nieuwe worden vervangen (vooral wanneer ze hard en verkleurd zijn geworden). Hoe regelmatiger je jouw Lay-Z-Spa gebruikt, hoe vaker je de filters moet reinigen en vervangen.

Als je de filters niet schoonmaakt, kunnen ze verstopt raken en verstopt raken, wat uiteindelijk de waterdoorstroming zal belemmeren. Dit zet de pompmotor extra onder druk en kan leiden tot mechanische storingen. Slecht onderhoud van de filters en de spa in het algemeen is de belangrijkste oorzaak van defecten aan de pomp en het verwarmingselement, dus het is belangrijk dat je ze onderhoudt.

TOP-tip: Zorg dat je altijd extra filterpatronen bij de hand hebt om van jouw Lay-Z-Spa te kunnen genieten. Deze vind je bij Out at Home, in onze webshop.

Cartridgefilter van Lay-Z-Spa vervangen
Cartridgefilter van Lay-Z-Spa vervangen